"В много случаи се злоупотребява с искането на имунитет, в други има данни за престъпления, а не се иска имунитет. Това е по преценка на прокуратурата", коментира  пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, след като бе поискан имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му именно това пък е и помогнало преговорите за съставяне на кабинет с втория мандат да се размразят.

"Всъщност този, който ще конструира бъдещото правителство, е Иван Гешев, тъй като с искането на имунитета веднага се размразиха замръзналите преговори между двете основни политически сили. Тоест веднага се получи едно сближаване. Това е най-естествената защита чрез формиране на правителство, което да бъде контрапункт на атаките от страна на прокуратурата по отношение на Бойко Борисов и това не е тайна за никого. От друга страна пък Иван Гешев атакува на определени места, за да защити себе си", добави той.

Според него може и да става дума за печелене на време.

"Прокуратурата е дълбоко нагазила в политиката - така се случва, когато политиката нагази в съдебната власт", коменитра още Киров.

Той уточни, че двете власти не са изолирани една от друга, но в момента получаваме резултата от това, което е трупано с години между отношенията на двете институции.

По негови думи вместо възелът между съдебните и политическите кръгове в страната да започне да се разплита, той се усложнява все повече.

"От вчера разбрахме, че Борислав Сарафов е дясната ръка на Петър Петров, известен като Петьо Еврото. Утре вероятно ще се появи още една НПО, което ще направи интервю с друг човек", заяви той.

Според Киров в момента се цели имиджът на Сарафов да бъде опетнен.

"Всъщност той е доста смел човек. За да тръгне срещу главния прокурор по този начин, изисква се доста смелост, а и професионален опит", допълни той.