Приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, предстои внасяне на обвинителен акт, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Той е обвинен за опит за изнасилване, за подбудителство към умишлено убийство на бизнесмена Йордан Динов, за подбудителство към умишлено убийство на Манол Велев, което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (според "24 часа" вероятно става въпрос за бизнесдамата Бойка Василева). Освен това Н.С. е обвинен за извършването на умишлено убийство на Динов, подбудител към което е Васил Божков, допълват от прокуратурата.

Първоначално досъдебното производство е водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда. В края на март месец т.г. наблюдаващите прокурори са прекратили частично делото, а в останалата му част предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт. Част от материалите са отделени от разследването и са изпратени на Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура - Благоевград, информираха от прокуратурата.

От разследването са отделени и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура, предава БТА.

Разследването е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда, уточняват от прокуратурата.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу Божков за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Йордан Динов (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Манол Велев, което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК) и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК), допълват от прокуратурата.

Обвинителният акт срещу бизнесмена може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

На 25 август 2023 г. Васил Божков се върна от Дубай, където пребиваваше и беше задържан на летището в София. На следващия ден Софийският градски съд го задържа в ареста. В момента той е под домашен арест с електронна гривна.