37-годишен гражданин на държава членка на Европейския съюз е задържан при съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), МВР и прокуратурата, съобщиха от държавното обвиннение.

Мъжът с инициали Е.А. е обявен за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с терористичната организация "Хамас".

Той е заловен в София на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в австрийския град Велс.

Предстои материалите да бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура, в чиято компетентност е да постанови задържане за срок до 72 часа и да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" в Софийския градски съд.

Това се налага с оглед осигуряване на чуждестранния гражданин за нуждите на производството по Закона за екстрадицията и Eвропейската заповед за арест.

Проверка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) показва, че за задържания у нас за престъпна дейност, свързана с "Хамас", не са придобити данни за негови връзки с българи и чужденци, пребиващи в България, посочват още от агенцията.

Проверката е извършена преди неговото задържане. От ДАНС допълват, че гражданинът е задържан днес в София на основание Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в град Велс, Австрия.

Инкриминираната дейност на задържания не касае България.