След няколкочасов дебат съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи спецсъдиите от двете закрити съдилища, съобщи БТА.

Така председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, заместникът му Веселина Вълева и всички съдии от институцията отиват в Софийския апелативен съд. Преназначаването им ще влезе в сила от 28 юли, след като спецсъдът престава да съществува след 27 юли.

Председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, заместниците ѝ и част от съдиите ще работят в Административния съд в София.

Над десет от съдиите са избрали да работят в Софийския градски съд, а Мария Маринова е избрала да бъде в Окръжния съд в София. Андон Миталов е поискал да бъде във военния съд, но ВСС го преназначи в Окръжния съд в София. В административния съд София-област ще бъде преместен Емил Желев.

Членът на ВСС Атанаска Дишева се обяви против Миталов и Желев да бъдат назначени според желанията им, заради ниска натовареност на тези съдилища. Така се стигна до ситуация, в която двете точки от дневния ред ще бъдат гласувани по-късно.

Всички магистрати трябва да довършат делата си с присъда в спецсъда. Председателите и заместниците им ще получават заплати в размер на редови магистрати в спецсъдилищата.

Другата седмица прокурорската колегия ще решава за преместването на спецпрокурорите.