Ръководителите на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура Валентина Маджарова и Ивайло Ангелов дадоха брифинг за свършената от двете институции работа до закриването им.

На брифинга присъства и главният прокурор Иван Гешев, който благодари на служителите за свършената работа.

"Благодаря на колегите си от специализираните структури, които през тези повече от 10 години направиха много за България и българските граждани по линия на борбата с организирана престъпност и корупцията", заяви главният прокурор Иван Гешев по време на съвместен брифинг с ръководителите на двете специализирани прокуратури на тема: "Закриването на спецправосъдието в България", заяви Гешев. 

Той добави, че успехите на спецструктурите не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае. "Тези безспорни успехи бяха постигнати въпреки морално остарелия Наказателен кодекс , въпреки формалистричния Наказателно-процесуален кодекс, въпреки съпротивата на много институции", каза още Гешев.

"Структурите бяха закрити защото притесниха хора с много голям финансов ресурс, а оттам евентуално, и много лица от обществения живот. Бяха закрити, защото вършат своята работа", каза Иван Гешев.

"Проблемите вече настъпват и ще бъдат за сметка на тези, които направиха това нещо. Въпросите оттук нататък трябва да бъдат задавани не към българската прокуратура, а към българските политици.", каза главният прокурор. 

По думите му последиците включват амнистия на около 800 висящи досъдебни производства.

Законът за съдебната власт не решавал въпроса с досегашните производства, е на мнение Гешев. 

"Решил си, че ще закриваш съд. Направи го така, че да се запазят досегашните разследвания. Направи го разумно, консултирай се с хора, които разбират. Не го прави неграмотно за 2 седмици. Последиците ще са амнистия за много лица, заподозрени в сериозни престъпления", каза Гешев.

Обвинител номер 1 смята, че ще има увеличение в броя на престъпленията и завръщане на организираната престъпност в малките градове.

Според магистратите "мутрите вече празнуват" закриването на специализираните прокуратура и правосъдие.

Административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов също разкритикува закона за закриването на спецправосъдието. И подчерта, че само след около година ще стане ясно, че това е "една от най-големите грешки на народните представители". Ангелов отбеляза още, че в момента в цяла Европа текат процедури по създаване на подобни структури.

"Молихме за няколко козметични промени в закона, така че да не се бавят дела. Но депутатите отказаха, защото щяло да излезе, че законът не е достатъчно добър. Егото на политиците надделя над разума. Може би смятаха, че закриването на орган на съдебната власт е като закриването на търговско дружество. Не взеха предвид мнението на нито един специалист в правната наука. А мутрите вече празнуват", каза още Ангелов.

Според обвинителят е трябвало първо да се предаде работата на спецправосъдието и едва след това да се закриват органи.

"В момента няма яснота какво ще се случи с досъдебните производства. Някои от тях ще започнат отначало с назначаването на друг съдебен състав. Ще се блокира и предаването на секретните материали, включително и на тези, събрани със СРС", обясни Ангелов.