Шефът на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" Васил Миладинов ще бъде освободен от поста. Това обяви лично министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти във Върховния касационен съд, където отиде, за да проследи как се разпределят дела.

Той уточни, че ще подпише заповедта за отстраняването на шефа на затворите и арестите до края на деня.

"Макар, че изпреварвате събитията с три часа, ви казвам да", отговори Кирилов на въпрос дали се налага смяна на ръководството на местата за лишаване от свобода, цитира го Нова телевизия.

Той не уточни изрично какви са мотивите за решението му, но стана ясно, че  след проверка е категоричен, че има какво да се подобрява, както за условията на арестантите, така и за условията на работа на надзирателите.

Преди да отиде в ареста, правосъдният министър изчел много жалби от арестанти, които се оплакват от условията. Министърът си набелязал проблемите и решил да извърши внезапна проверка. Все пак условията не били чак такива, каквито били описани в сигналите на арестантите.

По неофициална информация в понеделник министърът е бил на проверка в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" в София, след като получил жалба в 18 страници от съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения Банева, в която тя подробно описвала лошите условия в килиите. Самият бизнесмен също само преди дни се оплака, че живее заедно с няколко души в килия с обща тоалетна, където е събрана "цялата флора и фауна".

"При всички положения има какво да се подобрява, защото все пак е арест и той е строен в социалистическа България", призна все пак Кирилов, като отбеляза, че има забележки към състоянието на решетките и прозорците на килиите.

"Аз дишах спокойно въздух там и нямаше проблем в тази посока, но това не означава, че не трябва да се търсят промени", добави той.

Кирилов проверил и храната на затворниците по обяд. По думите му тя е от средно качество.

Васил Миладинов пое поста през 2018 година, след като дълго време дирекцията бе с временен началник.