Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 32-годишния мъж, който вчера не се подчини на полицаи, предизвика зрелищна гонка по улиците на жк "Надежда" и удари паркирана кола, съобщиха от държавното обвинение.

Около 12.10 часа на бул. "Рожен" мъжът с инициали Д.С., който шофирал лек автомобил БМВ, не спрял на подадените светлинни и звукови сигнали от страна на полицаите. От кръстовището на ул. "Ген. Никола Жеков" с ул. "Народни будители" до кръстовището на ул. "Чудомир" и бул. "Ломско шосе" водачът извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като шофирал с висока скорост, не спазвал правилата за движение, пътните знаци и светлинната сигнализация, пишат от прокуратурата.

По този начин мъжът е създавал опасност за живота и здравето на останалите участници в движението и на пешеходците. Докато се опитвал да избяга от униформените той ударил и паркиран автомобил БМВ. След това се заключил в своята кола и отказал да излезе.

Според обвинението действията на шофьора се отличават с изключителна дързост .

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления, за които се предвижда наказание "лишаване от свобода".

Задържаният 32-годишен мъж е осъждан. Предвид възможността да извърши друго престъпление и да се укрие, обвиняемият ще остане в ареста до 72 часа.

Наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за разрешение за принудително изземване на материали за изследване за изготвяне на експертизи.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.