Земеделският министър Румен Порожанов декларира, че е готов да подаде оставка. Той обсъдил това с премиера Борисов вчера, обясни Порожанов пред медиите.

Той бе на двучасов разпит в спецпрокуратурата, но отказа да коментира как е преминал. Порожанов обаче отрече да е бил близък с бизнесмена Миню Стайков, когато е бил начело на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). 

"В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще си подам оставката", каза Порожанов в коментар за разговора си с министър-председателя.

Министърът заяви още, че по отношение на проверките няма притеснения за всяко едно нещо как е правено. И допълни, че личните му доходи и имущество са декларирани и законни. На въпрос дали е бил в отпуск, когато са се одобрявали във фонда документите за субсидии на фирми, свързани с Миню Стайков, Порожанов отговори, че не разбира въпроса. Той добави, че кандидатстването е протичало през различни етапи.

"Няма да казвам как е минал разпита днес", каза земеделският министър. Той отбеляза, че обяснил какви са процедурите на ДФЗ.

На въпроса дали е близък с Миню Стайков бе категоричен: "Няма как да съм близък. Не съм близък".

Според Порожанов ДФЗ работи "сравнително добре" и работата му не би се подобрила, ако премине към Министерството на финансите.

Разпитът на Порожанов бе във връзка с разследването срещу осем души, сред които и Миню Стайков, за нарушения с евросредства отпускани от фонд "Земеделие".