25-годишната полицайка от столичното Седмо РПУ Симона Лулеова, която бе задържана с близо 500 грама канабис в личния си автомобил, е дъщеря на бившия униформен от разложкото село Баня Иван Лулеов, показа проверка на Dir.bg. Преди 10 години той простреля смъртоносно крадец на кабели, а след дълго дело бе оправдан.

Днес пък Районният съд в Разлог наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на младата жена, въпреки желанието й да бъде пусната под гаранция, за да се грижи за 5-годишната си дъщеря, както и да чете за държавен изпит по специалността "Право".

Лекият автомобил "Фолксваген Голф", шофиран от Симона Лулеова, бе спрян за проверка при спецоперация на МВР в събота около 14 часа в района на Разлог. В багажника на колата униформените открили пакет със суха тревиста маса, която при направен полеви тест е реагирала положително на марихуана. Откритото количество марихуана бе близо половин килограм.

25-годишната Лулеова, чиято сестра близначка Силвия преди 2 години бе жестоко пребита в София, беше представлявана от адвокат Пенко Ненов. Той пледира за свободата на клиентката си, която е с чисто съдебно минало и майка на малко дете. Защитникът заяви, че дори и домашният арест е тежка мярка, тъй като я обрича на социална изолация и невъзможност да полага пълноценни грижи за дъщеря си.

След като се оттегли на съвещание, съдът отказа да измени мярката за неотклонение на полицайката. 

Според магистратите събраните доказателства обосновават извод, че Симона Лулеова е знаела какво превозва. Първо е търсила съдействие по телефон от колега, за да узнае причината за спирането, и за по-бърза проверка, след което предала ключа за автомобила на бившия си съпруг, с което затруднила проверката по реда на Закона за МВР.

Налице е реална опасност обвиняемата да мотивира някои от лицата, които предстои да бъдат разпитани като свидетели, да дадат недостоверни показания. Количеството наркотично вещество - предмет на обвинението, налага обоснован извод, че е налице реална опасност Лулеова да извърши друго престъпление.

Тя ще бъде върната в следствения арест в Благоевград. 

Преди заседанието на съда майката и сестрата на Симона - Елена и Силвия Лулеови заявиха пред bTV, че марихуаната е била поставена нарочно, като отмъщение, след като само преди дни братът на Симона и Силвия - Георги е бил пребит от местен криминално проявен мъж, замесен с наркотици, и е настанен за лечение със счупена челюст в "Пирогов".

"Подадохме жалба за побоя в полицията и много хора ни предупредиха, че ще си имаме неприятности. Сигурна съм, че канабисът е подхвърлен като отмъщение за подадената жалба. Това, което беше в колата на сестра ми, е подхвърлено. Ако миналата седмица се бяха взели мерки срещу хората, които пребиха брат ми, с по 30 висящи дела, днес нямаше да сме тук. Още преди да отидем да пуснем жалбата с брат ми много хора дойдоха и ми казаха, че ще имаме проблеми", каза Силвия Лулеова.

Майка й Елена пък обясни, че колата, шофирана от Симона, стояла от 3 дни паркирана в близост до дома им, а едната врата не се заключвала и някой е поставил пакетите с марихуана.

Определението на Районния съд в Разлог не е окончателно. То подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Благоевград. В случай на жалба делото е насрочено за 7 февруари, вторник, от 14:30 часа.