Районният съд в Карлово остави в ареста полицая от Столичната дирекция на вътрешните работи, задържан за превозване на нелегални мигранти. Той беше заловен край Пирдоп, докато транспортира 4-ма афганистанци от Бургас до София на 6 август.

Досъдебното производство се води в Карлово, тъй като там били изоставени част от чужденците.

Според магистратите има реална опасност той да извърши и друго престъпления. Освен това разследващите имат данни, че е предоставял квартири на мигрантите, и че и друг път ги е превозвал на територията на страната. Положението му се утежнява и от факта, че е служител на МВР.

Пред съдебния състав 29-годишният Владимир Стоянов каза, че е извършил престъплението "от простотия, от глупост". Като мотив посочи и факта, че има нужда от средства - баща му е бил доскоро в болница, а и бил закъсал с вноските за ипотека. Бягството си по автомагистралата оправда със страх от последствията от евентуална полицейска проверка.

Той е убеден, че е допринесъл за разкриването на този канал за бежанци и обеща, че ще свидетелства срещу хората, които са го организирали, като поиска те да лежат дълги години в затвора. 

Прокурорът Александър Михайлов поиска постоянен арест заради престъпление с изключително висока степен на опасност.

При задържането на Стоянов в обувката му е намерено вещество, което в момента се изследва и се предполага че е наркотик.

Срещу него са повдигнати 2 обвинения, за това че е възпрепятствал органите на реда да си свършат работата, като на няколко пъти е избягал от тях, и затова, че е спомогнал за незаконно пребиваващи чужденци. За първото престъпление се предвижда до три години затвор, а за второто - от 1 до 6 години.

Ако се докаже, че веществото в обувката му е дрога, срещу Стоянов ще бъде повдигнато трето обвинение.

Разследване на полицейски служители от София, Пловдив и Бургас установи, че Владимир Славов е част от група, която се занимавала с трафик на бежанци през България. До този момент са разкрити четирима от тях. На 5 юли трафикантите превозили 16 души с четири автомобила от Бургас до София. Славов е трябвало да направи втори курс с още 6 души от Бургас, но групата била засечена на изхода на Бургас. От морето до Карлово той не е спрял на шест опита на полицията за това. В Карлово оставил бежанците, а самият той бил задържан в района Пирдоп.

Заседанието по делото ще се гледа на 16 август.