Спецпрокуратурата поиска мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Пламен Георгиев и Тодор Марков, след като им е повдигнала обвинения за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Георгиев е бил член на Комисията по хазарта, когато неин шеф е Огнемир Митев, който също вече беше задържан, но в момента работи в счетоводна фирма.

Марков пък е шеф на отдел "Контролна дейност".

Очаква се по-късно днес Специализираният наказателен съд да реши дали да остави в ареста двамата.

В съдебната зала Марков заяви, че ако исканата от съда мярка бъде приета, има риск за здравето и живота на баща му, който наскоро е получил инсулт, предаде bTV.

"Престъплението, в което са обвинени, е тежко и умишлено, и предвижда наказание лишаване от свобода за повече от 5 години", заяви обаче прокурор Венцислав Фердинандов и уточни, че те са обвинени и в престъпление по служба, освен за участие в организирана престъпна група.

Снимка: Булфото

Той призна, че в момента няма опасност двамата да се укрият с оглед на тяхната работна заетост, но приемането на мярката е наложително, тъй като са налице достатъчно доказателства. Също така са разпитани и над 25 свидетели, от които на 8 са повдигнати обвинения.

Самият Васил Божков бе задържан в ОАЕ заедно с друг шеф от "Нове холдинг" - Георги Попов. В момента властите подготвят документите за тяхната екстрадация.

Срещу хазартния бос прокуратурата повдигна 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Според прокурорите фирмите му за хазартни игри дължат на държавата над 559 млн. лева.

По-рано на летището във Виена бе арестуван Борис Бекяров, също близък на Божков, за когото също има европейска заповед за арест.

Обявеният за издирване приближен на Божков бизнесмен Александър Тумпаров пък беше открит в понеделник в България. Tой е настанен в болница, заради влошено здравословно състояние. Съдът му наложи рекордната гаранция от 1,5 млн. лева.