Рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима за пране на 1,6 млрд. лева у нас, се укривала в Хелзинки. Информацията постъпила в националната полиция, която след получаването на сведението отправила запитване до тамошните власти дали е вярно, пише "24 часа".

В случай че Вон Месинг бъде открита в Хелзинки, Софийския апелативен съд ще издаде Европейска заповед за арест на рускинята, позната в родния си Санкт Петербуг повече като Елена Скородумова. Това решиха магистратите на поредното заседание по делото на 9 декември. Спрямо нея то се гледа задочно, защото почти три години не е в България.

Сигналът за актуалното местонахождение на Вон Месинг бил подаден в СДВР от сънародника ѝ Дмитрий Абрамкин. Той е подсъдим заедно с нея за прането на най-голямата сума у нас.

През септември 2017 г. двамата получиха по 10 години затвор от Софийския градски съд и в съдебната зала бяха задържани. През февруари 2018 г. обаче стана ясно, че Елена е успяла да изчезне, използвайки документ за влошено здравословно състояние, издаден в Германия от лекар покойник.

Абрамкин твърди, че не само знае къде се намира Елена, но тя дори живеела в негово жилище в Хелзинки на стойност 1,2 млн. евро. Имотът му бил отнет чрез фалшив подпис.

Пак според него, освен финландски паспорт, тя имала и грузински, издаден през 2010 г. на името на Олга Хергиани. Копие от паспорта той дал и на съда.

13 години след пристигането им в България, за да развиват бизнес с валута, отношенията между бившите партньори са обтегнати.

Вон Месинг е в неизвестност от началото на 2018 г., а Абрамкин, който е юрист по образование, от май тази година е под домашен арест с електронна гривна на крака. Преди това от ноември 2017-а до юни 2020 г. е в софийския затвор, след като стоя два месеца в следствения арест на "Г. М.Димитров".

От месеци с разрешение на съд всеки ден ходи в Съдебната палата в София, за да чете делото. Част от материалите по него се водят секретни заради многото справки на ДАНС. "То е 500 тома, един е от 300 до 500 листа, в които има материали на различни езици - български, руски, литовски, латвийски, естонски, английски, френски, италиански, шведски. Когато ни предявиха материалите, ни дадоха на всеки лист по 19 секунди", обяснява Абрамкин. Планира на 14 януари догодина, когато е поредното заседание в Софийския апелативен съд, да даде и обяснения.

"25% от живота ми минаха да се занимавам с това дело. Когато ме арестуваха, малкият ми син беше на половин година, а сега е на 13", казва руснакът.

Сблъсъкът му с българското правосъдие не е първи в живота му. През 2007 г. разследване срещу него се води и в Естония. И там той развивал бизнес с валута. Запорирани му били 12 млн. евро, но делото било прекратено и възбраната върху парите по-късно била вдигната.

След проблемите в Естония решил да прехвърли бизнеса в България. Към нашата страна го насочила сънародничката му Вон Месинг, която също като него е от Санкт Петербург. Тя станала собственик на фирма "Оптима Ка", чийто офис бил на бул. "Васил Левски" в София.

Двамата са задържани при акция на прокуратурата и ДАНС на 23 май 2008 г. и са в ареста няколко месеца. Разследващите хванали, че чрез множество фиктивни сделки капитали от Санкт Петербург минавали през "Оптима Ка" до компания, регистрирана в Естония. Част от средствата били превъртани през банкови сметки и към компании в Кипър, Дубай, Хонконг.

Пак според разследващите от май 2007-а до май 2008 г. по сметките на фирмата на Вон Месинг пристигнали 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1,614 млрд. лв. По същото време били направени 3376 превода до сметки в цял свят.

Според медийни публикации изпраните пари се свързват с руската мафия и по-специално с Тамбовската престъпна групировка. Любопитна подробност е, че вторият съпруг на Вон Месинг е Андрей Русланович Хлоев-Безпризорник, легенда в ъндърграунда на Санкт Петербург през 90-те години на миналия век. Безпризорник бил особено близък до лидера на Тамбовската групировка Владимир Кумарин. През 2008 г. Хлоев се бил в Южна Осетия, но тогава вече бил разведен с Вон Месинг. "Ако бяха пари на руската мафия, то още през 2008 г. щяха да дойдат специално обучени момчета и въпросът щеше да бъде решен. Те са от бизнес", твърди Абрамкин.

Според версията му парите били дадени от негови приятели и клиенти, големи фирми, за да купува машини, техника, оборудване, включително и самолетни билети. За разлика от тях, те купували валутата на фиксиран курс, но когато фирмата му търгувала, таксата се променяла заради големия размер на сумата. Освен това купували по всяко време на денонощието и така се възползвали от движението на курсовете. "Тези пари са на мои клиенти и им ги възстанових", казва Абрамкин. Той твърди, че продал имуществото си, за да се разплати с тях.

Един месец след старта на разследването у нас през 2008 г. такова започнало и в Русия. То минало и през военно следствие, но вече било прекратено. Именно делото в Русия станало причина Абрамкин да пропусне няколко съдебни заседания у нас.

Вон Месинг пък заблудила българския му адвокат, че бил в психиатрия. По разследването в Русия той бил с мярка подписка. Прибирайки се от делото в София, отишъл в следствения комитет в Москва. Следователят му казал, че е излязъл незаконно и е нарушил подписката. Внесъл искане за промяна на мярката за неотклонение в съда. И така от 10 август 2013-а до юни 2014 г. Абрамкин бил зад решетките в Санкт Петербург, а после четири месеца под домашен арест.

Според него Вон Месинг решила да се възползва от ситуацията и предоставила невярна информация, че е в психиатрия. Абрамкин смята, че това било, защото искала делото срещу двамата да се раздели.

Историята обаче става още по-заплетена. През декември 2015 г. ДАНС прави нова проверка на "Оптима Ка". Оказало се, че на 8 декември 2015 г. управителят бил сменен. Като такъв бил вписан Красимир В., роден през 1957 г. "Проверка на ДАНС установи, че той е собственик на "кухи фирми, ползвани за данъчни измами", пише в справката.

Според Абрамкин срещу Вон Месинг имало още едно разследване от 2016 г. То обаче било спряно заради изчезването ѝ.

За липсата на рускинята се разбира през февруари 2018 г., когато в СГС пристига молба от нея да ѝ се вдигне забраната да напуска страната, за да се лекува в Германия. От отговор на "Евроджъст" до съда обаче става ясно, че единият от лекарите, които уж подписали удостоверението с дата 18 януари 2018 г., бил починал преди година.

Абрамкин има коментар и по отношение на здравословните проблеми на своята бизнеспартньорка. "Те идват от безконтролното самолечение. Носи цяло куфарче с хапчета. Тя се събужда сутрин и решава, че ѝ е лошо, и започва да ги пие."

Как ще се развият отношенията между довчерашните бизнеспартньори и дали Вон Месинг ще бъде открита, предстои да се разбере на следващите заседания в съда.