Пламена Цветанова подаде оставка като заместник-главен прокурор. 

Това стана ясно по време на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде обсъдена процедурата по избор на временно изпълняващ длъжността на обвинител №1.

Цветанова бе избрана на поста в началото на 2020 г. по предложение на Иван Гешев. Преди това тя бе следовател в Националната следствена служба. 

Прокурорската колегия включи молбата й за освобождаване като втора точка от дневния ред. Първа точка е избор на временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Съдебните кадровици решиха, че трябват да изберат изпълняващ функциите главен прокурор измежду заместниците на Гешев - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, предаде БТА. 

Ако се гледа критерият старшинство, този, който е на първо място, е директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, обясни членът на колегията Огнян Дамянов.

Кадровиците обсъдиха да попитат ли заместниците дали искат да бъдат кандидати за и.д. главен прокурор, след това решиха да вземат почивка, за да се свържат със заместниците и да поискат евентуалното им съгласие да бъдат избрани.

След нея стана ясно, че изборът ще е между трима заместници на Гешев, които изразиха съгласие да участват в избора за изпълняващ функциите главен прокурор - Даниела Машева, Борислав Сарафов и Десислава Пиронева.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова е казала, че не иска да участва в процедурата.

В понеделник Висшият съдебен съвет освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев, а снощи президентът Румен Радев подписа указа. Решението на съдебните кадровици бе взето по предложението на четиримата членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на обвинител №1, което накърнява престижа на съдебната власт. "За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. "Против" бяха само четирима. Това решение завари Иван Гешев в Страсбург, за където той тръгна по средата на заседанието.

В срок от 7 дни след издаването на указа на държавния глава, с който Гешев бе освободен от поста главен прокурор, Пленумът на ВСС трябва да открие процедура за избор на нов обвинител №1.