Пожарът край Казанлък достигна на метри от претоварната и компостиращата станция на общината, предава БТА.

Пожарни екипи и горски служители се опитват да овладеят огнената стихия, която постоянно променя посоката си заради силния вятър. Огънят е обхванал сухи треви и борова гора.

На място има и екипи на Община Казанлък, както и тежка верижна техника. В гасенето се включват и доброволци от общинското формирование.

Пожар е възникнал в гориста местност между Казанлък и Мъглиж над депото за отпадъци на Община Казанлък. В близост се намират и складове на "Арсенал".

Няма опасност огънят да се разрасне и да достигне до военната продукция, казаха по-рано властите.

Овладян е пожарът във вилна зона "Курткая" в Ямбол, съобщи междувременно комисар Кольо Гяуров, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) в Ямбол.

Продължава доизгасяването на огъня.

Няма пострадали хора, посочи той, цитиран от БТА.

От полицията съобщиха, че щетите още не са установени, по първоначални данни има засегнати пет сгради, сухи треви и храсти, предстои оглед.

Сериозен пожар гори на горска територия край село Межда, каза още комисяр Гяуров. Запалили са се сухи треви, храсти и гора. Една част от екипите, гасили пожара в Ямбол, вече са пренасочени натам. Обстановката е усложнена, както от горещото време, така и заради силния вятър и постоянната промяна в посоката му. Няма опасност за населените места към този момент, допълни той.

Пожари горят едновременно в различни райони на България, а от МВР обявиха червен код за риск в страната, като най-висок е той за 11 области - най-вече в Южна и Източна България.