Парите, използвани за подкупа, заради който бяха задържани кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, зам.-кметицата Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, са върнати на бизнесмена Александър Ваклин, за когото се казва, че ги е предоставил на разследващите органи при акцията за корупция. Това стана ясно от пледоарии на адвокатите на тримата обвиняеми по време на съдебния процес, в края на който ще стане ясно дали съдът ще уважи искането на прокуратурата лицата да останат за постоянно в ареста.

Според адвокатите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, има подписан протокол за връщането на парите на 17 април и съответно в момента липсва веществено доказателство. Адвокатите и на тримата казаха, че това означава липса на предмет на делото. Те отбелязаха и че няма разрешение на съда за белязване на банкнотите. Прокуратурата заяви обаче, че парите са налични.

Според Марин Марковски, адвокат на Иванчева, няма нито едно доказателство, че тя е поискала подкуп. По думите му, в обясненията на Дюлгеров има противоречия и неточности. Марковски каза още, че в показанията на Александър Ваклин, който е дал парите за подкупа, не се казва, че Иванчева му е искала пари. Марковски каза още, че има мощни строителни интереси в кв."Младост", защото им се пречи да строят.

От пледоарията на Иван Иванов, един от адвокатите на Биляна Петрова, стана ясно, че от 13.00 часа в деня след задържането й до 18.20 ч., когато е била привлечена като обвиняема, е била неправомерно задържана. Според прокуратурата през това време тя е била свободна, но защитата контрира, че в този период Петрова не е имала лични документи и е била под охрана. Също така на Петрова няколко часа не й е било разрешено да отиде до тоалетна в деня на задържането й и това е станало на по-късен етап, като тя е била с белезници придружавана от служителка от службите.

Пред медиите адвокатът на Петко Дюлгеров - Мариана Тодорова каза, че парите за подкупа са върнати на Ваклин от служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Тя обаче не е видяла в кориците на делото да има протокол, че парите са дадени обратно пак на прокуратурата. И допълни, че не става ясно кой е белязал парите. В показанията на Дюлгеров, при задържането му, се казва, че той е бил търсен многократно от Ваклин за бързо придвижване на преписка, която е била забавена в община "Младост".

"Да, моят клиент в присъствието на служебен защитник е казал, че е получил пари от г-н Ваклин", каза Тодорова и допълни, че на Дюлгеров са му обещани от Ваклин 10 процента от парите. Но уточни, че не става ясно никъде защо Ваклин е дал пари на бившия районен кмет.

Адвокат Тодорова каза още, че по делото към момента няма приложени СРС-та, но прокуратурата уточни, че тепърва те ще бъдат приложени.

Мариана Тодорова каза, че всеки сам може да си отговори на въпроса дали по-късно към делото може да се приложи протокол, че парите върнати на Ваклин са предадени обратно на прокуратурата. И обясни, че ако такъв документ се появи, то прокуратурата не е предоставила на съда всички налични доказателства при разглеждането на мерките на обвиняемите.

Съдът се оттегли, за да вземе решение какви мерки за неотклонение да определи на обвиняемите.