Софийската градска прокуратура е проверила биометричните данни на тримата руски граждани, срещу които бяха повдигнати задочно обвинения за опита за убийство на Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и служителят в тяхната фирма Валентин Тахчиев.

Обвиняемите са Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/.

След повдигането на обвиненията, Софийската градска прокуратура е издала и Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, които живеят в Москва, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Мъжете са били обявени и в Шенгенската информационна система и в Интерпол – с червена бюлетина.

С оглед допълнително събраната информация в хода на разследването, че обвиняемите ползват и самоличностите на лица с инициали - съответно за Павлов - С.В.Л., за Федотов -Д.В.С. и за Горшков - Е.А.Г., както и придобитите нови биометрични данни, прокуратурата е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест за всеки един от обвиняемите, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция.

Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към Шенгенската информационна система и Интерпол.

Искания до руската държава за екстрадиция на тримата обвиняеми няма да бъдат изготвяни, поради съществуваща забрана за екстрадиране на руски граждани в друга държава, произхождащо от Декларация на Руската Федерация по чл. 6 & 1 б. „а“ от Европейската конвенция за екстрадиция, препращаща към чл. 61 ал.1 от Конституцията на Русия.

Въпреки това Софийската градска прокуратура ще търси съдействие за предаването на тримата мъже чрез Интерпол, в случай че същите напуснат територията на Руската Федерация.