Основната прокуратура в Охрид е внесла в съда предложение за отнемане на паспорта "на лице от Битоля, срещу което е образувано наказателно производство за нанасяне на тежка телесна повреда", съобщи БТА.

От съобщението на прокуратурата в Охрид става ясно, че това е вторият заподозрян за нанесения побой върху секретаря на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, който беше обявен за издирване.

"На 19 януари заподозреният, заедно с още едно лице, срещу което вече има образувано производство и е внесен обвинителен акт, от омраза по национална и етническа принадлежност са нападнали жертвата, декларирал се като българин, нанасяли са му удари с ръце и крака по главата и тялото, и са му причинили тежки телесни повреди", пише в съобщението на прокуратурата.

Като част от наложените мерки от прокуратурата в Охрид са поискали заподозреният да се явява периодично, на всеки 7 дни, "пред определено длъжностно лице или компетентен държавен орган", като изрично се уточнява, че и обвиняемият и заподозреният за побоя над Пендиков твърдят, че имат "само македонско гражданство".

От прокуратурата допълват, че в момента се събират доказателства за проверка на твърденията в сигнала срещу заподозрения, като за целта пострадалият (Християн Пендиков) трябва да участва в процеса като свидетел.

"Вземайки предвид това, Основна прокуратура Охрид ще се свърже с компетентните органи в Република България за предоставяне на адреса на настоящото му местоживеене", допълват от прокуратурата в Охрид.

След извършения над Пендиков побой той беше транспортиран за лечение в България, където му е осигурено място за пребиваване след изписването му от ВМА.

Медиите в Северна Македония съобщават, че делото за нанесения срещу секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид побой е насрочено за 28 февруари.