Пловдивският апелативен съд измени условната присъда на Иванка Ройдова, известна като Кървавата Ваня от село Брани поле, която е подсъдима за поръчителство на няколко убийства.

Магистратите решиха, че Ройдова трябва да лежи 3 години в затвора и разпоредиха тя да бъде задържана още в съдебната зала. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Кървавата Ваня бе призната за виновна за това, че от 14 до 18 май 2016 г. в селата Бачково, Браниполе, Белащица и в град Пловдив умишлено е подбуждала и склонявала полицай от ДАНС под прикритие умишлено да умъртви брат й Стойчо Ройдов, сина му Георги, дъщерята Гергана Калестрова и съпруга й Мариян, както и двете им деца Момчил и Светлин. Тя била поръчала агентът да отвлече брат й и да му постави инжекция инсулин, за да изглежда смъртта естествена. 

Причината е наследство на починалия й баща Георги Ройдов в САЩ, което възлиза на 3-4 милиона долара. Кървавата Ваня платила на агента на ДАНС предварително 3000 лв. с обещанието, че ако роднините й бъдат елиминирани, ще му заплати още 10% от наследството.

През септември м.г. Окръжният съд в Пловдив я призна за виновна, но и наложи условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. 

Ройдова обаче бе обявена за невинна по обвиненията, че е склонявала неидентифициран украински гражданин да извърши убийствата. 

Самата тя отрича обвиненията. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.