Отмениха глоба на фирмата, в чието депо за отпадъци пожар повреди виадукт на АМ "Струма" при Дупница през август миналата година. Районен съд в Дупница отмени акт за 4000 лева на шефа на фирма "Феникс" Кольо Илиев, наложен му от общината в Дупница, след като той отказал да почисти отпадъците на терена под аутобана седмица след пожара.

Решението на съда можа да се обжалва от общината, предаде БНР.

Пожарът в депото на "Феникс" в Дупница стана точно преди година, виадуктът беше повреден сериозно - пораженията бяха по 13 колони, три носещи греди и два еркера. Възстановяването им струва около 1,8 млн. лева. В деня след пожара 8-членна комисия на общината констатирала, че на площадката - върху два държавни и един общински терен, има хиляди тонове непочистен боклук - опаковки и блистери от фармацевтичния комбинат в Дупница. Даден е 7-дневен срок боклукът да бъде почистен. Кольо Илиев не го направил и му е съставен акт за 4000 лева. Той обжалвал.

Съдът счита, че комисията, издала наказателното постановление не е описала обстоятелствата и фактологията, при които е констатирано нарушението по Закона за управлението на отпадъците. Както и не е уточнено дали става въпрос за изхвърлен, или за съхраняван боклук.

Проблемът кой ще почисти неизкараните и досега при виадукта над 5000 тона отпадъци - "Феникс" или общината, не е решен и досега, година след пожара, а разследването продължава.

Срещу шефа на "Феникс" Кольо Илиев са повдигнати две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди.