Заседналият преди година край Камен бряг кораб "Вера Су" ще бъде продаден на търг с явно наддаване, предаде БНТ. От няколко месеца плавателният съд се намира в Кораборемонтния завод "Терем Флотски арсенал" край Варна, докато се вземе решение за съдбата му.

Определената тръжна цена за продажбата на "Вера Су" е в размер на 460 000 долара без ДДС. За участие в търга се изисква депозит в размер на 10% от началната тръжна цена. Първоначалната цена е определена от лицензиран независим оценител.

Моторният кораб "Вера Су" заседна край бреговете на Камен бряг на 20 септември миналата година. Плавателният съд беше изтеглен след повече от месец - на 26 октомври. В края на миналата година корабът беше изваден на сух док в Кораборемонтния завод "Терем Флотски арсенал", за да се направят огледи на пробойните и да се опишат щетите.

На "Вера Су" бяха направени частични ремонти, след което беше спуснат отново във вода. В операцията по изтеглянето и спасяването на кораба държавата изразходи над 2 милиона лева.

"След продажбата на кораба, ако цената не покрие разходите на държавата, те ще бъдат претендирани по законов ред от страна на българската държава и ще бъде претендирана пред застрахователя останалата част от сумата. Държавата, в лицето на министерство на транспорта, вече е направила оценка на всички разходи във връзка с инцидента и последващите действия. В следващите две седмици те ще имат възможност да се запознаят физически с кораба, придружавани от представители на "Морска администрация". Така че те могат да придобият абсолютно точна представа за настоящото състояние на кораба. За всеки един кандидат-участник това е изключително важно", обясни кап. Валентин Енчев, директор на дирекция "Морска администрация".

Крайният срок за подаване на заявленията за участие в търга изтича в 17:30 часа на 27 септември. Документите могат да се подават в деловодството на Дирекция "Морска администрация" във Варна. Търгът ще се проведе на 28 септември. Ако няма желаещи кандидати да закупят кораба "Вера Су", ще бъде организиран втори търг.