От УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив отказват да потвърдят обявената в медиите информация, че данните от аутопсиата на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев сочат, че той е починал от задушаване.

"Вещите лица нямат право да разпространяват информацията за обстоятелствата, фактите и документите, които са им станали известни в хода на съдебната експертиза при досъдебно производство", припомниха от пловдивската болница, откъдето са съдебните медици, които изготвят експертизата по случая със загиналия в гонка с полицията мъж от Стара Загора.

Смъртта на 58-годишния Пламен Пенев е настъпила от механична асфиксия или задушаване, сочели резултатите от аутопсията, които по неофициални данни вече са потвърдени и от назначената тройна експертиза от съдебни медици в Пловдив. Информацията бе съобщена от няколко медии, включително БНТ, "Капитал" и bTV.

Бившият борец, който страдал от параноидна шизофрения, издъхна на 30 декември 2023 г. на една от централните улици в Стара Загора след преследване с 9 патрулки, катастрофа и опит за задържане.

Според съдебните лекари, след като Пенев е изваден от колата и върху него са легнали петима полицаи в опит да го арестуват, под тежестта на телата им той се е задушил, защото белият му дроб е бил притиснат дълго време.

Експертизата вече е предоставена на разследващите и на базата на нея и на другите доказателства ще се изясни кой от полицаите ще отговаря пряко за смъртта на Пламен Пенев. Снощи от Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че двама служители са временно отстранени от длъжност.

Днес пък, след спешно заседание по случая, свикано от главния секретар на МВР Живко Коцев и вътрешния министър Калин Стоянов, беше поискано освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора - на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и на началника на охранителна полици.

Двама полицаи, участвали в злополучната акция, вече бяха отстранени от работа.