Основният съд в Прищина осъди на общо 62 години затвор шестима обвиняеми за изнасилване на 11-годишно момиче в косовската столица през 2022 г., съобщи вестник "Коха диторе".

Изнасилването на момичето в края на август 2022 г. в Прищина шокира обществеността в Косово и предизвика масови протести, припомня БТА. Първоначално беше съобщено, че петима души са заподозрени в насилване на момичето. По-късно се появиха информации, че 11-годишното момиче е било изнасилено и през месец юни на същата година.

През декември 2022 г. Основната прокуратура в Прищина повдигна обвинения на седем пълнолетни като заподозрени в участие в изнасилването на детето.

Адвокатът на жертвата Кимете Красничи заяви, че един от обвиняемите е осъден на 12 години затвор, петима други - на по десет години лишаване от свобода, а седмият обвиняем е освободен поради липса на доказателства.

По думите на Красничи 11-годишното момиче към момента е настанено в приют. "Нейното състояние не е задоволително, но съответните институции се грижат за нея", заяви тя.

Адвокатът на един от обвиняемите Хаджи Милаку заяви, че случаят е бил напълно изфабрикуван от косовските правосъдни институции.

"Става въпрос за пълна измислица, от началото до края, на една несъществуваща ситуация, или по-скоро симулация на самите органи на правосъдието", каза Милаку. Като се позова на медицинска експертиза, той заяви, че жертвата е над 16-годишна.