Районният съд в Стара Загора осъди непълнолетно момче и негов помагач, извършили измама чрез използване на профил в социалните мрежи, съобщиха от пресцентъра.

Съдат е одобрил споразумение за прекратяване на наказателно производство спрямо 15-годишния Н. А. и 46-годишния В. Н. от русенското село Ветово, като е наложил на по-младия мъж наказание "пробация" със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца, с периодичност два пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок. По възрастният ще изтърпи ефективно наказание от осем месеца "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим на изтърпяване.

БТА припомня, че на 3 март т.г. 15-годишният Н.А. и В.Н. на 46 години, в съучастие помежду си, заблудили мъж, че ще му продадат каравана. За целта непълнолетният използвал профил в социалните мрежи, в който се представял за жена и предлагал за продажба различни стоки, включително и каравана с продажна цена от 2500 лева. В обявата имало и посочен телефон. Пострадалият мъж се свързал с Н.А. по телефона и му било обяснено, че трябва да преведе капаро в размер на 700 лв. Той превел сумата, която била изтеглена от В.Н.

Двамата обвиняеми са установени като съпричастни към извършени поредица от измами по същата схема в цялата страна. По време на разследването са разпитани свидетели, извършени са претърсвания по адреси и са иззети мобилни апарати, пластики на банкови карти, СИМ-карти и документи, събрани са писмени доказателства, назначени са експертизи.

Пред съда двамата обвиняеми са признали вината си. Одобреното от Районния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.