Окръжният съд в Русе призна за невинен 70-годишния Петко И., който преди повече от година застреля с пушка 58-годишен крадец. Възрастният мъж получи условна присъда за незаконно притежание на оръжие, съобщава БТА.

В ранния следобед на 31 август 2017 г. Петко отишъл до лозето си край град Бяла. Там заварил двама мъже да берат грозде и да го товарят в автомобил. Единият от крадците тръгнал срещу него. Тогава мъжът извадил от колата си пушка и го прострелял почти от упор. Веднага откарал ранения в болницата, но той починал. След това се предал в полицията.

По време на делото стана ясно, че двамата крадци са криминално проявени и осъждани за различни престъпления. Според прокуратурата няма данни, че крадецът е нападнал възрастния мъж. От там поискаха Петко да бъде осъден на общо пет години затвор - за умишлено убийство и незаконно притежание на оръжие.

Съдът обаче оневини мъжа по първата част. За незаконно притежание на оръжие му даде условна присъда от две години затвор с три години изпитателен срок.

"На този етап съм доволен от присъдата. Съдът прие, че той е действал в условията на неизбежна отбрана", заяви Людмил Павлов, адвокат на обвиняемия. Павлов коментира и второто обвинение. Петко И. притежавал огнестрелно оръжие без съответното разрешение. Според юриста бил много спорен моментът дали пушката е подлежала на регистрация, тъй като не се изисква разрешително за притежание за оръжия, произведени преди 1900 г. Павлов казва, че според съдебния експерт пушката вероятно е произведена в началото на 20 век, т.е. след 1900 г., но моделът бил отпреди 1900 г.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.