Парламентът окончателно прие създаването на нoвa прaвнa фигурa - прoкурoр, кoйтo дa рaзcлeдвa глaвния oбвинитeл или нeгoв зaмecтник. Това стана след като депутатите приеха Параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на второ четене. 83 народни представители гласуваха "за", "против" бяха 52-ма, петима се въздържаха.

Вносител на промените е Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

Според този текст, разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провеждат от новосъздадената фигура на прокурор по разследването. Той може да възлага и действия по разследването на следовател от следствения отдел в Спецпрокуратурата.

Надзирателят на обвинител номер едно ще има с 5-годишен мандат, няма да има право на повторно избиране. Ще има статут на действащ обвинител, подобно на европейските прокурори. Ще бъде номиниран от не по-малко от шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет и ще се избира от ВСС с мнозинство, не по-малко от 15 гласа с явно гласуване, уточнява БНР.

Прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник може да откаже да образува досъдебно производство, за което следва да уведоми пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението. Отказът да бъде разследван главния прокурор или негов заместник ще подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд. 

Като поредния "Франкенщайн" в правната наука определи Филип Попов от БСП фигурата на новия разследващ прокурор, а възможността да възлага на друг прокурор дейности по разследването срещу обвинител номер едно - като "поредната бърза писта за кариерно развитие на следователите от специализираната прокуратура".

Колегата му Крум Зарков пък коментира, че цялата идея на промените е да се отговори на отдавна известното изискване на Европейския съд по правата на човека по делото Колеви. Според него тази нова фигура е ненужна, неразбираема и няма да бъде ефективна, предвид направените законодателни промени.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" защити поправките, като той е категоричен, че обвинител номер едно също трябва да бъде разследван. "Предполагам, че не очаквате да се създава извънредно законодателство с извънредни правила, различни от общите правила на наказателния процес в Република България, само защото евентуално разследването би било насочено към главния прокурор. Главният прокурор е гражданин на Република България като всички нас и би следвало да бъде разследван и съден по същите правила, по които бива разследван и съден всеки български гражданин". 

А от ГЕРБ защитиха промените с това, че те са отговор на препоръките от Брюксел към страната ни за контрол върху главния прокурор.