Убиецът на 29-годишната студентка Виола Николова - Стефан Станев, беше окончателно осъден на 22 години и 6 месеца затвора. На първа инстанция той беше осъден на 25 г. лишаване от свобода, но по-късно Софийският апелативен съд (САС) намали присъдата с 2 години и половина. Сега тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението му, съобщиха от кабинета на председателя на ВКС Лозан Панов. Там вече е получено уведомление от прокурор, че са предприети действия по изпълнение на присъдата, която не може да бъде обжалвана.

Станев уби по жесток начин приятелката си на през юни 2017 г. в квартирата им в жк "Троица". Мъжът, който е неин връстник, бил надрусан с коктейл от 4 вида наркотици. След скандал с Виола грабнал стик за голф, съборил я на земята и почнал да я души. После я колил с 3 кухненски ножа. Един от тях се счупил и острието останало забито в шията на жената.

След убийството Станев извикал своя приятелка в дома си, показал ѝ трупа на Виола и отпътувал за Созопол. По пътя качил на стоп 35-годишната Венера Лазарова и 8 г. по-младия Звездимир Ташев. Край ямболското с. Зимница извадил метален бокс, измъкнал Ташев от седалката до шофьора и почнал да го удря. От побоя се спукала околоочната ябълка на мъжа, а Лазарова успяла да вземе багажа и да избяга.

ВКС приема подсъдимия за виновен за това, че умишлено е умъртвил Виола Николова, като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Присъдата обаче не е от най-тежките, защото делото се гледа по съкратеното следствие, при което след признаване на вина тя се намалява.

Още след първото обявено наказание, което беше по-голямо, близките на Виола се възмутиха и настояха той заслужава 30 години зад решетките, както си настояваше прокуратурата. Братът на Виола попита къде е държавата, след като преди да бъде убита е подала 5 жалби за закани за убийство срещу Станев, но само по една е образувано досъдебно производство. На останалите четири жалби прокуратурата не е обърнала внимание и ги приключила с отказ за разследване.

А по повод извинението, което Станев поднесе в съда, баща й попита:

"Ако вашето дете беше убито, вие щяхте ли да приемете извинението?".

Убиецът обаче се разкая и публично.

"Все ще я обичам! Бях напълно опиянен от нея. Връзката ни започна в интернет, имаше много емоции. Казвала е, че съм мъжа мечта за нея, както тя беше жената мечта за мен", каза той пред медиите.

Снимка: Фейсбук

Той обаче призна, че заради силната ревност, която изпитвал, скандалите между тях ставали все по-чести и по-жестоки. За последния, който се оказва фатален, той разказа:

"Всичко се случи много бързо, не повече от няколко минути. Ударих я два пъти и задуших я, след това в главата ми беше една каша, виждах я като Горгона Медуза. Осъзнах ден по-късно, че съм я убил. Реших да вляза в църква, бях започнал да разбирам нещата. Осъзнах, че я няма, запалих свещ и излязох".

Според данни от разследването, след като убил приятелката си, той покрил тялото й с одеяло и сложил до трупа плюшена играчка от любимата им анимация "Алиса в страната на чудесата". След това си пуснал музика.