Искането за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС) е внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС) от заместник-главния прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов. Това съобщиха от пресцентъра на следствието.

Искането е отправено до Прокурорската колегия на ВСС. Преди дни в интервю пред БНР Сарафов заяви, че обмисля да предложи Тодоров за освобождаване от позицията заместник-директор заради медийните му изяви.

Причината обясни така:

"Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба".

Напрежението в следствието възникна след взрива в близост до кортежа на обвинител номер едно на 1 май и разминаванията във версиите бил ли е той със семейството си или не. Оставката на самия Гешев също е отново на дневен ред, след като номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел обяви като пръв приоритет на евентуалния си кабинет отстраняването на главния прокурор заради "уронване на престижа на съдебната власт".

Ясен Тодоров беше избран за поста от Прокурорската колегия в края на 2021 г. по предложение на главния прокурор Иван Гешев.