Четири обвинения за различни престъпления бяха повдигнати на ломчанина Цветелин Цеков, който снощи държа с часове като заложници бившата си половинка и майка й и простреля тежко бащата на своята любима в дома им в благоевградското село Вълково.

 

Окръжна прокуратура - Благоевград привлече в качеството на обвиняем Цветан Ц. по досъдебно производство за извършени четири престъпления - опит за умишлено убийство (по чл. 115, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК), лишаване от свобода в условията на домашно насилие (по чл. 142а, ал. 4 , вр. ал. 1 от НК), закана с убийство в условията на домашно насилие (по чл. 144, ал. 3 пр.1 и пр.3 от НК) и за хулиганство (по чл. 325, ал. 3, пр. 5, вр. ал. 1 от НК).

В хода на разследването е установено, че около 17,20 ч. на 03.10.2023 г., в къща в с. Вълково, община Сандански, 41-годишният Цветелин Ц. произвел четири изстрела с револвер срещу Н.П. (на 59 години). На пострадалия били причинени наранявания в гръдната област. Извършеният от обвиняемия опит за умишлено убийство останал недовършен поради оказване на висококвалифицирана медицинска помощ на простреляния мъж.

В условията на домашно насилие в същата къща Цветелин Ц. лишил от свобода три лица - Н.П., А.П. и дъщеря им Е.С. Заплашил ги с два пистолета и нож и им се заканил с убийство.

Обвиняемият произвел няколко изстрела с пистолет срещу М.Е. и Р.Р., притекли на помощ на пострадалия Н.П. Извършените от него непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се отличават с изключителна дързост.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият Цветелин Ц. е задържан за срок до 72 часа.

Досъдебното производство продължава с активни действия по разследването, допълват от прокуратурата.

"Насочи пистолета към мен и после стреля във въздуха" - свидетелски разказ за заложническата криза 

Задържаният похитител след заложническата криза в санданското село Вълково вчера, се е лекувал в психиатрично заведение. Той е познат на полицията, но се е предал сам, благодарение на намесата на психолози. Двете похитени жени са в добро общо състояние. Простреляният мъж обаче е с опасност за живота.

Битовият скандал, стигнал до заложническа криза и един ранен в Санданското село Вълково вчера, завърши с щастлива развръзка. Благодарение на намесата на психолози и полиция, похитителят се предаде и до повече ранени не се стигна.

Малко след 17:00 часа вчера Лидия Топалова чува викове и изстрели в съседната къща. Отивайки да провери, се оказва очи в очи с 41-годишния похитител.

"Гледам това момче с два пистолета държи и му казвам "вие луд ли сте, бе", а той насочи пистолета към мен, нищо не ми отговори и стреля във въздуха един два пъти. Излязох навън и почнах да викам по махалата да се съберат хора. Имаше три, три изстрела имаше", сподели пред БНТ тяхната съседка Лидия.

Нападателят прострелва бащата на бившата си жена. Той е закаран първоначално в болницата в Сандански, а след това по спешност в Пирогов. Мъжът е с уцелен в белия дроб и е с опасност за живота. Стрелбата е осъществена с две незаконни оръжия - револвер и пистолет. А нападателят е познат на полицията.

"Той е от град Лом, на 41 години, криминално проявен", обясни старши комисарят Даниел Димитров - директор на ОД на МВР - Благоевград.

Той е лежал в психиатрично заведение. Докато стреля и държи в плен двете заложнички, предава на живо случващото се в социалните мрежи. Предал се доброволно, след намесата на психолози, полицаи и отряда за борба с тероризма.

Старши инспектор Панайотов, сложил край на кризата: Той искаше да си каже болката, не съм герой

Когато старши инспектор Добромир Панайотов от полицейското управление в Сандански пристига до къщата със заложниците не знае, че ще има много важна роля в разрешаване на кризата.

"Като видяхме, че има оръжие се прикрихме, зад тухлена стена, постепенно започнахме да говорим, тоест, викахме, крещяхме и той, и аз. Постепенно, докато установихме вече контакт и някакво доверие между нас. Започнах да се премествам, застанах на вратата, после на стълбите, постепенно напред", разказа старши инспектор Добромир Панайотов пред камерата на bTV.

И така четири часа, в които убеждава въоръженият 41-годишен мъж, дошъл от Ломско, за да търси обяснение от любимата си, която го изоставила. 

"Той беше на последния етаж, където е откритата тераса, където стои бутилката с вода. Там седяха и двете жени. Реално, той започна да води кореспонденция с нас и да има контакт с нас. Никога до сега, не съм попадал в подобна ситуация", сподели Панайотов. 

"Това, което като първоначално впечатление придобих беше, че е доста агресивен и насочеността му беше основно към двете жени. Той преминаваше през различни цикли на поведение, от гняв и нападение, преминаваше в плач, съмнения в себе си, защо го прави", каза той.

Разговорите дават резултат. Извършителя пуска ст. инспектор Панайотов в къщата и по-късно той го извежда оттам.

"Той искаше да разговаряме, въпреки, че предаде оръжията, въпреки, че се успокои, той искаше да си каже болката. Така се и получи. Накрая ми даде ключовете, отключих, влязохме при него, седнахме, разговаряхме", разказа Панайотов.

Старши инспектор Панайотов е в системата от 2007-ма година, баща е на пет годишно момиченце. Отказва да го наричат герой, макар да е спасил поне два човешки живота.

"Не, герой изобщо не се чувствам, приемам го, че съм свършил работата си, това са ми задълженията в полицията. Изградихме някаква връзка, не знам по какъв начин се спря на мене. Получи се!", сподели Панайотов.