Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста обвинения за призиви за "свещена война" Бахжат Ал-Макуаси. Той обжалва определението на Софийския градски съд, с което му беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Искам по-лека мярка, каза пред съда Ал-Макуаси. Неговият адвокат Володя Йотов заяви, че мярка "подписка" е подходяща, по думите му няма обосновано предположение, че клиентът му е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, предаде БТА.

Той представи документи за здравословното състояние на обвиняемия.

Ал-Макуаси е обвинен по глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечеството" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

В обясненията си Ал-Макуаси описва случая подробно, като посочва причините, поради които е бил в неадекватно емоционално състояние, когато решава да заснеме два видеоклипа, като тези материали ги изпраща на двамата свидетели, свързани с ДАНС, посочи адвокат Йотов. Той допълни, че няма разминаваме между показанията на свидетелите и тези на клиента му.

На предходното заседание стана известно, че Ал-Макуаси е роден в Бейрут, Ливан, на 1 септември 1973 година. Той е завършил висше образование английски и литература в Дамаск, Сирия. Има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години и е разведен. Мъжът е осъждан, но е реабилитиран.