Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на 38-годишния Георги Моллов, собственик на цех, от който са били зареждани разбитите на 24 август фабрики за нелегално производство на цигари.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в село Калугерово, област Пазарджик, е държал акцизни стоки без бандерол - 1700 кг тютюн, като предметът на престъплението е в големи размери - престъпление по чл. 234, ал.2, т.3, във вр. ал.1 от НК, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Като собственик на мандрата той е организирал и цех, в който е извършвал нарязване и обработка на големи количества тютюн, който впоследствие е доставял на нелегалните фабрики, произвеждащи цигари в Горна Оряховица, Тутракан и Дупница.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като предстои да бъде поискано от съда вземане спрямо него на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Маллов е от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Разследването по досъдебното производство продължава.

След спецакцията в нощта на 23 август общо 23 лица бяха привлечени като обвиняеми, като 4 от тях все още се издирват. Те са работили в продължение на две години в две напълно засекретени цигарени фабрики в Дупница, една в Тутракан, една в Горна Оряховица и резачка на тютюн в Калугерово. На място в цеховете бяха иззети над 42 тона тютюн за близо 7 млн. лв. Петте нелегални фабрики са били оборудвани с най-модерна техника и базирани в изоставени цехове или военни поделения. Те са произвеждали общо по 500 000 кутии цигари дневно. Разследването е започнало преди две години, когато в полезрението на Икономическа полиция попадат двама пловдивчани, които живеят доста охолно, въпреки че нямат никакви официални доходи. Тогава, заради теч на информация от служители, разследването е прекратено и възобновено преди няколко месеца.