Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишния служител от столичното 9-то Районно управление Валентин Тренев, който вчера беше арестуван с подкуп, съобщиха от държавното обвинение. Униформеният е задържан за 72 часа.

Разследването е образувано по данни, постъпили от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, съдържащи сигнал от собственик на фирма. Според информацията на 13 февруари т.г. полицейският служител е поискал от бизнесмена 5000 лева., за да не се образува преписка по полицейска проверка. Полицаят е задържан непосредствено след получаване на 2000 лева, твърдят от прокуратурата. 

Според bTV подкупът е бил поискан от Иван Фирков, за да се потули инцидент на негов строителен обект.

Сагата започнала, когато строителен работник си счупил крака на обект на бизнесмена Фирков и подал жалба в 9-то районно. 

От прокуратурата информират още, че ако бъде признат за виновен полицейският служител може да получи от три до десет години затвор, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права - лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

Предстои прокуратурата да прецени дали да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение. 

Разследването по делото продължава за установяване на всички обстоятелства по предвидения в закона ред.