Окръжният съд в Ловеч потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на общинската съветничка Йовка Тодорова, като отхвърли искането й за налагане на по-лека. Това потвърди за БТА говорителят на прокуратурата Кирил Петров.

Съдът не е уважил мотивите на обвиняемата и не е счел, че е налице промяна на обстоятелствата относно оставането й в ареста.

Тодорова бе задържана на 12 юни с обвинение за извършване на длъжностно престъпление на работното й място в "Бюро по труда" - Ловеч.

Според събраните доказателства, Тодорова е обвинена за това, че от юни 2017 г. до март 2018 г. не е изпълнила служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага. Тя е участвала в организиране на престъпна схема и неправомерно е насочила 166 лица за шофьорски курсове в определена фирма - Учебен център "Петър Спасов". По този начин са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта.

На предишното съдебно заседание свидетели заявиха, че Тодорова се е държала арогантно и високомерно с колегите си и обучаващите се, като е парадирала с контактите си като общински съветник от управляващата партия.

Йовка Тодорова твърди, че обвинението към нея е политическа поръчка.