Окръжният съд в Ловеч определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за общинската съветничка от ГЕРБ Йовка Тодорова, която бе задържана във вторник с обвинение за извършване на длъжностно престъпление на работното й място в "Бюро по труда" - Ловеч, с което са настъпили щети за 117 300 лева за Агенцията по заетостта.

Тодорова пристигна в съдебната зала видимо спокойна - поведението й бе овладяно, независимо от белезниците на китките й.

По време на заседанието стана ясно, че според събраните доказателства и казаното от свидетелите, Йовка Тодорова е участвала в организиране на престъпна схема и като длъжностно лице в "Бюро по труда" неправомерно е насочила 166 лица за шофьорски курсове в определена фирма - Учебен център "Петър Спасов". По този начин за три месеца е ощетила Агенцията по заетостта с близо 118 хиляди лева.

Според свидетелските показания общинската съветничка се е държала арогантно и високомерно с колегите си и обучаващите се, като е парадирала с контактите си като общински съветник от управляващата партия.

Адвокатът на Йовка Тодорова Стефан Гецов заяви, че това е политическа поръчка. Защитата поиска "домашен арест", а самата обвиняема - да се прибере при децата си.

Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.