Не точно доброволно може да се окаже завръщането в България на приближения до Васил Божков бизнесмен Георги Попов.

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева още на 5 май от Интерпол в Абу Даби е изпратено писмо, че Обединените арабски емирства допускат екстрадицията на Попов. Тази сутрин той е предаден на служители на Главна дирекция "Охрана", на които е възложено да пътуват с него до страната ни от Дубай. 

В постъпилото в отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура писмо от Интерпол Абу Даби се уточнява, че допускането за екстрадиция е по молба на главния прокурор на България и е на принципа на взаимната реципрочност, уточнява Милева пред "24 часа".

"В писмото от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" беше посочено, че лицето е задържано и българските власти трябва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна дирекция "Охрана" при Министерството на правосъдието. Този план беше приет от властите на Обединените арабски емирства", каза Милева. По думите на говорителката му е издаден и временен паспорт, с който да се върне в страната.

По информация на БНТ Попов е дал съгласие доброволно да бъде предаден на българските власти. Пред националната телевизия говорителят на прокуратурата казва, че в държавното обвинение нямат информация дали Попов е давал съгласие за екстрадицията му у нас.

Вчера бизнесменът Васил Божков написа във Facebook, че съдружникът му се завръща в България "по собствена воля".

Георги Попов е обвинен за участие в организирана престъпна група, която е ръководена от Божков и е с участието на длъжностни лица. Във връзка с това Попов бе обявен за международно издирване. От края на януари миналата година той се намира в ОАЕ.

След като пристигне в страната ни, той ще бъде отведен в Националната следствена служба, където в присъствието на адвокат ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан за 72 часа. След това ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за постоянен арест.