Варненският окръжен съд отказа екстрадицията по искането на Главна републиканска прокуратура - Адана, Турция на Мехмед Явуз, осъден за на 6 години и три месеца за участие с терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Съдът измени и мярката му за неотклонение от "домашен арест" в "подписка" - до приключване на производството, съобщиха от институцията.

Според съда, молбата за екстрадицията на Явуз не отговаря в пълна степен на законовите изисквания. Не е била предоставена пълна информация за престъплението, за което се иска екстрадицията, както и копие от приложимите законови разпоредби, включително давността. Не е приложен и първият съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са само в цифрово изражения разпоредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е осъден, без словесното съдържание на цитираните престъпления. Магистратите смятат също така, че е безспорно установеното, че Мехмед Явуз е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто е бил и закритият съд, постановил първата присъда.

Становището на Варненската окръжна прокуратура бе, че не следва да се уважи искането за предаването на Мехмед Явуз на Турция, тъй като е бил свален от всички бази данни на Интерпол, защото издирването му е било по искане на филиала на организацията в Анкара по политически причини, което е нарушение на Конституцията на Интерпол. Според обвинението са налице основания за отказ за екстрадиция, тъй като мъжът е със статут на бежанец и гражданин на Германия.

Защитникът на исканото лице също сподели становището на прокурора. "Ако Мехмед бъде върнат в страната си може да бъде подложен на тежко посегателство срещу неговата лична неприкосновеност и свобода", заявил е адвокатът.

Съдебният състав не сподели доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и осъден заради политическите си убеждения, възможното нечовешко отношение и липсата на справедлив процес в Република Турция.

Явуз, който е роден в южната ни съседка и притежава и германско гражданство е бил задържан на Летище Варна при пристигането му за почивка в к.к. Златни пясъци с полет от Дюселдорф на 2 септември. Според информацията на Окръжна прокуратура мъжът бил издирван от 9 години с червен бюлетин на Интерпол - Анкара издаден на 22 август 2009 г. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

Решението на съда подлежи на въззивна проверка от Апелативен съд -Варна по жалба или протест, допустими в седем дневен срок.