Убиецът Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда, няма да излезе условно предсрочно от затвора. Според магистратите той не се е поправил и превъзпитал докрай. Досието му е пълно с назказния и демонстрации на незачитане на реда зад решетките, стана ясно в съдебна зала. 

Временният началник на Софийския затвор Десислав Трайков цитира данни от досието на Полфрийман за многобройни провинения от задържането му през 2007 г., основно за неизпълнения на заповеди и демонстративно неподчинение. С неясни мотиви Полфрийман си е зашил устата и е обявил гладна стачка, което е доказателство за незачитане на реда в местата за лишаване от свобода, коментира Трайков. 

При скорошна проверка в затворническото общежитие в Казичене властите открили разлепени стикери с нецензурно съдържание из цялата сграда, които били дело на Полфрийман. Била намерена и карта памет, която чужденецът глътнал.

Последната му гладна стачка била от 21-ви април до 25-и май 2019 г., заради което Трайков подчерта, че с осъдения трябва да продължат да работят социални експерти и психолози.

"Полфрийман не е лесен затворник", заяви адвокатът му Калин Ангелов и посочи, че клиентът му избухвал срещу несправедливостта и корупцията зад решетките.

Прокурор Елка Латинова припомни престъпленията, за които е осъден австралиецът - чужденецът, дошъл в България, е убил с нож в сърцето български гражданин и посегнал на друг по хулигански подбуди.

"За 11 години не съм наказван за физическа агресия. Ако има проблем, пускам жалби. Съжалявам за смъртта на Андрей Монов, казвал съм го и преди", заяви пред съда Полфрийман, цитиран от "24 часа" . Той за първи път проговори български в зала.

Софийският градски съд отказа да освободи австралиеца 6 години и 10 месеца по-рано. Заседанието продължи 3 часа. Решението не е окончателно.