В осем американски щата разследват дейността на групата "Нексо" повече от една година. Това съобщи в интервю по Нова нюз зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Той изрази задоволство, че благодарение на подобреното взаимодействие между прокуратурата, МВР и ДАНС не е изтекла предварителна информация за операцията.

"Няма как да дам повече информация по случая "Нексо", освен тази, която беше дадена на брифинга на НСлС, тъй като всяка моя дума може да попречи на разследването, а то ще е доста сложно и предполагам продължително. Надявам се, че високата квалификация на следователите, която придобиха при специални обучения по киберпрестъпност, и логистичната помощ, оказана от нашите евроатлантически партньори, ще ни дадат възможност да проведем качествено разследване", коментира той.

По думите му известен факт е, че разследвания срещу групата Nexo са започнали преди повече от година в САЩ.

"Тя се разследва в щата Ню Йорк и още седем щата за незаконни финансови операции и измама на инвеститори", заяви той. 

"Мога да кажа само, че има обвинени четири лица, срещу които са повдигнати обвинения, които не са съобщени по определени съображения. Подчертавам, че всяка моя изпусната дума може да навреди на разследването и да се заметат следи. Обвинението и защитата ще се сблъскат най-вероятно в съдебната зала и всеки ще изложи своите аргументи. Доколкото си спомням, на брифинга директорът на следствието обяви, че на двама от обвиняемите е определена парична гаранция от по 1 милион лева на всеки. Те имат право да я обжалват", добави зам.-шефът на Следствието.

Тодоров коментира и двете позиции, които от Nexo изпратиха до медиите, в които изразяват възмущението си от акцията на прокуратурата и службите.

"Изключително рядко обвиняеми лица признават вината си. Всеки има правото на неговата защитна теза. Това е абсолютно нормално. Аз съм напълно съгласен с втората им позиция, че в крайна сметка правотата ще бъде доказана от българския съд", каза Ясен Тодоров.

Зам.-директорът на НСлС заяви, че откритите при претърсването на жилището на един от заподозрените скъпи картини на Матис, Пикасо и Дали, са дадени за оценка.

"Няма предварителна оценка все още. Но ако са оригинали - вероятно те са твърде скъпи. Ясно е, че при оборот от 94 милиарда - сигурно има и добра печалба, фирмата декларира големи печалби, хората са с възможности. Но дали това е ставало на гърба на инвеститорите, това ще стане ясно при разследването", добави той.

Ясен Тодоров отчете доброто взаимодествие между прокуратурата, МВР и ДАНС.

"Радва ме, че цялата реализация на операцията срещу "Нексо" остана скрита и беше наистина изненадваща. Не изтече никаква информация. И ме радва подобряващото се сътрудничество с органите на МВР и ДАНС. Положението през последната година и половина - две беше отчайващо. Но сега явно има добра воля от всички страни и това е в интерес на борбата с престъпността", обобщи зам.-директорът на Националната следствена служба.