Националната агенция за приходите е наложила запори върху дялове на поне две компании на бизнесмена Васил Божков, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков, съобщи "Капитал".

Това е станало на 6 февруари, а основанието е "предполагаеми публични вземания".

Васил Божков, който бе задържан в Обединените арабски емирства, е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Няколко дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че вече разследват бизнесмена и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега.

Предварителната обезпечителна мярка от страна на НАП има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата. Сред компаниите е "Вабо 2012", в което едноличен собственик е Васил Божков и притежава контролния дял в бизнеса с талоните "Национална лотария". Дружеството е собственик и на 51% от "Лотария БГ", а "Лотария БГ" на свой ред е собственик на "Ню геймс", което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон.

Вабо 2012" е собственик и на 84% от "Вабо 2017", в активите на която е самолетът на Божков Bombardier Global 5000 (twin jet). Втората компания, за която НАП е наложила запор на дяловете, е "Евробет партнърс". То притежава 51% от "Евробет", като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. "Евробет" организира другата частна "Лотария България", но по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова забрана.

Действията на НАП не водят до отнемане на собствеността на Божков или възможността му да контролира компаниите. Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си, уточнява "Капитал".