За втори път Варненският апелативен съд измени наказанието на бившия заместник-министър на финансите Красимир Катев. Магистратите намалиха с половин година наказанието му от 4 години затвор. Така Катев получи 3 години и 6 месеца зад решетките.

Решението на Варненския апелативен съд е от 1 август. Катев е подсъдим за пътен инцидент от 22 август 2012г. на главен път „Е 87”, преди кръстовището за кариера „Момчил” в посока Балчик. Докато шофира личния си автомобил той е нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на 25-годишния Пламен Р.(25г) и 49-годишния Димитър Г., както и средна телесна повреда на Величка Г.

Въззивната апелативна инстанция е приложила закон за по-леко наказуемо престъпление, като е приела, че след деянието, подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Така наказанието на Катев става 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, което да бъде търпяно при общ режим.

Потвърждава се присъденото от първата съдебна инстанция - Окръжен съд-Добрич  лишаване от право подсъдимият да управлява МПС за срок от 6 години и му присъжда направените разноски за вещи лица и свидетели в размер на 10 123,50лв.

Пресслужбата на съда припомня, че казусът се разглежда за втори път във фазата на съдебно заседание от Варненския апелативен съд. Миналата година ВКС отмени решение на Апелативен съд – Варна по делото на Красимир К. и го върна за ново разглеждане като даде указания на съда да положи допълнителни усилия и да отговори на въпроси, поставени от защитата.

В хода на всичките съдебни инстанции по това дело бяха назначени и изслушани Комплексната съдебно – медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза,Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза. При новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистически и комплексна деветчленна арбитражна експертиза.

Съставът на апелативния съд посочва в своето решение, че са били използвани всички процесуални способи за изследване на въпроси, от значение за правилното решаване на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата през август 2012 година. Вещите лица - трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на ПТП.

По делото е установено, че след ПТП подсъдимият е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки – на тъща си Величка Г., както и на дъщеря му, попаднала между седалките. Подсъдимият е сигнализирал за произшествието на свои близки и започнал да търси частни линейки за пострадалите си роднини. Същият обаче не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ.

Решението Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.