Болен подсъдим отложи старта на делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, длъжностни, данъчни и други престъпления. Отлагането е заради отсъствието на Васил Коцев.

Дотогава трябва да е готова съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е актуалното здравословно състояние на Коцев, дали то е било основателна пречка за неявяването му на разпоредителното заседание днес и може ли да попречи на участието му и в други заседания.

Делото бе внесено в съда с обвинителен акт срещу организирана престъпна група с участие на длъжностни лица, ръководена от тогавашния заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков. Сред подсъдимите са братята Пламен и Атанас Бобокови, и служител на РИОСВ.

Според събраните доказателства организираната престъпна група действала на територията на 5 области в страната.

В съдебна зала съдът намали паричната гаранция на Атанас Бобоков на 1 милион лева. През ноември м.г. Апелативният специализиран наказателен съд наложи рекордната парична гаранция от 2 млн. лв. на бизнесмена.

На 29 септември м.г. държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области. Според прокуратурата, участниците в престъпната организирана група са знаели, че няма как да обезвредят оловните отпадъци.

От самото начало братя Бобокови твърдят, че процесът е фарс. Те са готови да съдят България за незаконен арест.