Над 190 са оперативните сигнали за купуване на гласове. Постъпват сигнали и на телефонните линии, разкрити от МВР. "Набелязали сме рисковите секции, знаем хората, които се занимават с тази дейност", обяви пред журналисти в Шумен служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

"Това са сигнали, получени по оперативен път вследствие на работата на нашите служители. Постъпват сигнали и на телефонните линии за граждани, и в районните управления. В момента преобладаващият брой сигнали обаче, по които ние самите работим, са тези от нашите оперативни работници. Броят им - над 190, е удовлетворителен, тъй като при предишните избори беше доста по-нисък", обясни Демерджиев. 

Министърът се ангажира, че ще направят всичко възможно, за да пресекат купения вот. "Всяка областна дирекция си е направила план, имаме план и на централно ниво. Политическото и професионалното ръководство на МВР още веднъж ще посети самите дирекции пред изборите", добави Демерджиев.

Относно разследването за строежа на автомагистрала "Хемус", министърът обясни, че извън производството, по което има и обвиняеми лица, се чака една банкова експертиза. "То трябва да приключи и да бъде внесено в съда. По лотове 7, 8, 9 на "Хемус" материалите от разследването са внесени в прокуратурата в края на миналата година. В момента Главна дирекция "Национална полиция" работи също по няколко такива разработки, включително с ядки, взети от различни места на няколко магистрали", каза още вътрешният министър. 

"Има много продължение тази тема. Очакват се поне две производства, които са от компетенцията на Европейската прокуратура. Ще бъде любопитно как ще реагира нашата прокуратура на данните, които се представят", коментира още Демерджиев. 

Вътрешният министър и заместниците му са в Шумен, за да изслушат годишния отчет на Областната дирекция на полицията за миналата година.