Строителният предприемач Александър Ваклин - основен свидетел по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, може да бъде разпитан. Това обяви пред журналисти един от защитниците на Иванчева - Димитър Марковски, син на известния адвокат Марин Марковски.

Именно Ваклин подаде сигнал, че тя, заместничката й Биляна Петрова, както й бившият районен кмет Петко Дюлгеров, са му искали подкуп, за да му придвижат проект за строеж.

Повторният разпит, според Марковски, можело да се проведе заради изтеклите в медиите СРС-та по делото. На тях се чува как Ваклин говори с мъж, чието име не е ясно. Според Марковски не било редно извадки от разговори със СРС-та да се появяват в медиите без да са били обсъждани в съдебната зала, предаде БТА.

Колкото до проверките по делото - Марковски не смята, че има проблем в това. Така, както се правят проверки в съда и прокуратурата, така може да бъде проверен и председателят на ВКС, коментира той.

"Хубаво е, че има диспут по темата, защото явно има проблем. А институционалните скандали са извън проблемите на защитата", допълни адвокатът.

Той обаче вижда двоен стандарт в работата на Апелативния спецсъд. И припомни, че когато Петко Дюлгеров е пуснат под "домашен арест", втората инстанция не е отменила това решение в същия ден.

Прокурорът по делото Илиян Рангелов обаче обясни, че прокуратурата настояла Иванчева и Петрова да не излизат от ареста веднага, защото имало опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Обвинителят не изключи и възможността Дюлгеров да подкрепи обвинителната теза.

Колкото до изтеклите в публичното пространство разговори от СРС-та, Рангелов каза, че вероятно са същите, каквито има и по делото. Но тепърва щяло да се установява кой е човекът, който разговаря с Ваклин. Думите за сделка срещу 15 000 Рангелов разбирал като друг случай на корупция.