Бойко Борисов ще обжалва решението на Софийския районен съд (СРС), с което той и ГЕРБ бяха осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП Елена Йончева за непозволено увреждане. Адвокатът на премиера - Марин Марковски, обяви пред Дарик радио, че решението е съдебна грешка и дори заподозря съдия Иво Вътев в политически симпатии.

"Решението на СРС е съдебна грешка, като пак се съобразяват причините, които са довели съда до тази идея да осъди Бойко Борисов без доказателства и без законно основание. Може би има и някакви политически симпатии, по някой път съдията не е съвършен човек. Така си го обяснявам, защото доказателствата категорично определят, че г-н Борисов не е извършил нещо, което да е от категорията на непрецизните изказвания", обясни Марковски.

Той изрази и увереност, че на втора инстанция Софийският градски съд ще им даде възможност да докажат с доказателства, че "става въпрос за груба съдебна грешка, която ще бъде поправена".

СРС осъди Борисов и партията му да платят солидарно обезщетение на Йончева заради негово изказване от 10 март миналата година. Тогава, по време на предизборната кампания, няколко пъти премиерът заяви, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева в чужбина. В конкретното изказване от Бургас, за което съдът прие, че депутатката е претърпяла вреди, той казва:

"Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати".

В решението си съдът изтъква, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.