Нещо ужасно и противозаконно виждаме на тези кадри. В този случай има опасно нарушение на закона. Това заяви пред bTV адвокат Марин Марковски по повод клипа, показващ бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, която вчера бе отведена с белезници на ръцете и краката в болница като най-опасен престъпник. 

Марковски, който е нает от Иванчева да я представлява, определи отношението към неговата клиентка като нечовешко. Адвокатът посочи, че бившата кметица е с много тежка установена диагноза – тумор в хипофизата, която е доказана и се намира в болницата в затвора. Той каза, че тя приема специфично лекарство, което увеличава стреса. Заради този стрес пък зъбите й започнали да падат.

"Съсипаха тази жена", каза адвокатът.

"Това е изтезание, за което трябва да има дисциплинарно наказание и дори наказателно преследване", твърди и бившият заместник-правосъден министър Димитър Бонгалов. Според него, този начин на конвоиране е нововъведение от месец март.

"Освен това в момента Иванчева е фиксирана към леглото си, тя не може да се движи. Има и двама души на пост, които я пазят", посочи той.

Бонгалов уточни, че в инструкцията за конвоиране на задържани е посочено, че не само Иванчева, а всички вече са подложени на тези изтезания.

"Друго унижение е, че задържаните ходят оковани в белезници и до тоалетната, а в лекарските кабинети присъстват надзиратели и се нарушава лекарската тайна", разкриха още двамата юристи.

"Има данни, но няма доказателства, че Иванчева е дала подкуп. Сега като тя е в затвора, "Младост" се застроява безобразно", включи се Марковски. Според него съдиите трябва също да контролират местата за излежаване на присъди.

Когато една инструкция противоречи на закона и на конституцията, тя не трябва да се изпълнява, иначе ставаме държава на ужаса, предупреди адвокатът.

"В други държави има охрана, която запазва достойнството. Поне 1000 души минават сега през този начин на конвоиране и ако всеки заведе дело, което ще мине в Страсбург, ще плащаме отново всички", заключи Бонгалов.