Бившата шефка на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието се оплаквала до президента от натиск от бивши министри на правосъдието.

От прокуратурата обясниха, че на 20 март 2017 година до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на президента, с което е изпратен сигнал, получен в президентството 10 дни по-рано. Сигналът е бил подаден от тогавашния директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието /тогава Катя Матева/. В него се излагат твърдения за закононарушения в Министерство на правосъдието и в Държавната агенция за българите в чужбина, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за "репресивна политика" на служебния министър на правосъдието /Мария Павлова/, както и на министъра преди нея /Екатерина Захариева/ по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".


Претендира се разпореждане на "ревизия" на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. - януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до президента са приложени подадени вече сигнали до министър-председателя и до ДАНС.

С постановление от 31 март 2017 година на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал, обясняват от прокуратурата. В хода й са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник - министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 5 юни е постъпил нов сигнал от същия подател, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на вицепремиера.

И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Тези материали нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ, съобщават от прокуратурата.

Dir.bg припомня, че днес в ареста останаха председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход. Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано. Четиримата задържани, начело с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, като престъпна група, обръщали получените подкупи за издаване на фалшиви удостоверения за български произход в биткойни, каза прокурорът Ангел Кънев, уточнявайки, че са били иззети биткойнпортфейли по време на акцията. Кънев заяви по време на заседанието днес, че членовете на групата ежедневно са извършвали документни престъпления и търговия с влияние. Групата действала от юли миналата година. Прокурорите по делото казаха още, че престъпната група е получавала седмично от всеки посредник документи за между 5 и 15 души. Харалампиев и Томов са провеждали и лични срещи с посредниците, от които са получавали документи на ръка в сградата на ДАБЧ или в близост.