Сръбските власти са спрели разследване срещу бивш румънски депутат, който избяга в Сърбия, за използване на фалшиви документи, след като той е направил хуманитарно дарение, съобщава днес румънският информационен сайт Зиаре.

Източници от прокуратурата в Белград са потвърдили пред сръбския информационен сайт Крик, че наказателната процедура за използване на фалшив паспорт срещу Себастиан Гица е спряна, след като той е направил хуманитарно дарение в размер на 1,2 милиона сръбски динара (около 10 000 евро).

В Румъния Гица, който е бивш депутат от управляващата Социалдемократическа партия, е обвинен в пране на пари, вземане и даване на подкуп, изнудване, търговия с влияние и незаконно използване на поверителна информация.

През 2015 г. се появи информация, че Себастиан Гица опитал да купи гласове, като обещал да осигури на хората тигани. Гица набирал незаконно пари, с които купувал въпросните тигани от черния пазар. В замяна избирателите трябвало да го подкрепят на парламентарните избори през 2012 г.

Полицията пусна за издирване Себастиан Гица в края на 2016 г.

Снимка: Румънска полиция

Гица бе обявен за изчезнал на 21 декември 2016 г., когато не се яви на изслушване в Националната дирекция за борба с корупцията. През януари 2017 г. бизнесменът бе обявен за международно издирване. През април 2017 г. бе задържан в предварителен арест в Сърбия, откъдето бе освободен следващия месец под гаранция от 200 000 евро. При задържането му на улица в Белград Себастиан Гица представил фалшиви словенски документи.

През август 2018 г. Апелативният съд на Белград потвърди решение на Върховния касационен съд, с което бе отхвърлено искане на Румъния за екстрадицията на Гица. Той е поискал убежище в Сърбия, което е прието за разглеждане. Сръбските власти смятат, че в Румъния Гица е преследван заради политическите си убеждения.