Днес отдел "Международен" към Върховна касационна прокуратура е изпратил на Министерство на правосъдието пълен комплект с преведени документи във връзка с екстрадицията на българския гражданин Илиян Тодоров, които да бъдат предоставени на съдебните власти в Узбекистан, съобщават от държавното обвинение.

Тодоров има влязла в сила присъда по делото за за двете убийства от 2009 година пред дискотека "Соло" в София.

На 07.03.2023 г. на среща с роднини на жертвите главният прокурор Иван Гешев пое ангажимент за незабавно изпращане на материалите на компетентните власти в Узбекистан.

Искането за екстрадиция е съобразено със сключения през 2004 г. договор между България и Узбекистан.

Уведомена е и Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР, като са й изпратени документи в електронен формат.

Преди няколко дни осъденият Илиян Тодоров беше арестуван на летище в Узбекистан, след като представил фалшив паспорт в опит да се качи на полет за Истанбул.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление, а от "Интерпол" Ташкент са уведомили българските власти за ареста. 

Тодоров беше в неизвестност повече от 12 години. През 2013 година съдът реши да му наложи присъда доживотен затвор заради двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" от 2009 година.