Жандармерията изкара луксозни джипове от гаражите на "Нове холдинг" при описа на вещите на задържания в ОАЕ собственик на компанията Васил Божков. Возилата бяха транспортирани и натоварени за репатриране, като единият от тях беше охраняван от бус на жандармерията. Засега няма официална информация дали са иззети.

От няколко часа жандармерията е обсадила сградата, разположена на улица "Московска" 45, в която се намира и частният музей на бизнесмена.

Направен беше обстоен преглед на гаражите. По-рано през деня сградата беше посетена от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

В края на деня разследващите запорираха и "Майбах"-а, собственост на хазартния бос. Луксозното, бронирано возило беше репатрирано последно от гаража на "Нове холдинг". Под засилена полицейска охрана автомобилът беше откаран в неизвестна посока.

Тази сутрин вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове Холдинг", за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков. Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей, това може да отнеме и седмици.

Снимка: Булфото

"Mercedes Maybach" е с ниво на защитата VR10, издържащ дори на обстрел с куршуми със стоманена сърцевина и гранати. 

Поръчковата лимузина струва 700 000 евро заради бронировката, а с регистрацията и данъците цената ѝ достига 1,5 милиона лева. Разходите по поддръжката на тежащото близо 3 тона возило са гигантски - гумите се сменят на всеки 3 месеца, а цената им е 60 000 лева, по 15 бона всяка. Тузарската кола харчи и 25 литра на 100 км. Освен "Майбах"-а, описани иззети като веществени доказателства са още един брониран автомобил "BMW", както и 4 джипа от същата марка.

Снимка: Булфото

Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация "Тракия", която отговаря за колекцията.

Очаква се днес фонданцията, която съхранява колекцията на бизнесмена Божков, да излезе с официална декларация за случващото се.

Снимкa: Десислава Кулелиева, БНТ