Градският прокурор на София Емилия Русинова изненадващо се оттегли от надпреварата за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който ръководи заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Изборът на Русинова, която се смяташе за фаворит, беше насрочен за днес, след като две седмици беше отлаган заради нейно заболяване.

"Вчера е постъпило заявление от Емилия Русинова, в което казва, че по лични причини се оттегля от участието си в конкурса", обяви Цацаров пред съдебните кадровици.

Така за поста остана само един кандидат за поста - следователят от Столичната следствена служба към градската прокуратура Бойко Атанасов.

Самият той се яви, за да бъде изслушан пред ВСС.

"Съжалявам, че другият кандидат се е отказал", бяха първите му думи.

Емилия Русинова беше избрана за градски прокурор на София през юли миналата година. За нея гласуваха осем от десетте членове на колегията. Дотогава тя изпълняваше временно тази длъжност, след като предишният титуляр Христо Динев подаде оставка. И в тази надпревара неин конкурент беше Бойко Атанасов, но тогава за него не гласува нито един от членовете на съвета.