Апелативен съд - София промени мярката за неотклонение на рускинята Галина Марчукова от задържане под стража в домашен арест, която ще бъде контролирана с електронна гривна. Мярката ще се изпълнява за периода преди разглеждане по същество на искане от страна на Русия за екстрадирането на Марчукова. Тя има наложена забрана за напускане на страната от прокуратурата. Определението на съда е окончателно.

Марчукова е установена в София, като на 18 март 2023 г. прокурор от Върховна касационна прокуратура е постановил задържането ѝ до 72 часа, съобщиха от Софийска градска прокуратура пред БТА.

Галина Марчукова е арестувана във връзка с издадена заповед за задържането ѝ от съд в Москва на 27 октомври 2022 г. за финансови престъпления. На 19 март държавното обвинение е поискало от съда постоянен арест за Марчукова, като Софийският градски съд постановява "задържане под стража" в срок до 40 дни, в които следва да бъде предоставен превод на български език на документите във връзка с искането за екстрадиция от страна на Русия.

Галина Марчукова е бивша банкерка от банка Нота, затворена през 2015. Това е финансова институция, от която според руски медии, бившият високопоставен служител на агенцията за борба срещу икономическите престъпления Дмитрий Захарченко взел подкуп, след като ги предупредил за проверка. При обиск в дома му през 2016 година са намерени над 120 милиона долара и 2 милиона евро в брой и тогава случаят предизвика шумен скандал. През 2019 г. той е осъден на 13 години затвор. Той като дело за екстрадицията на Галина Марчукова обаче още не е гледано, не е ясно за какво точно я дири Москва, пише "24 часа".

По време на заседанието днес прокурорът по делото посочи, че има решение на председателя на Държавната агенция за бежанците за настаняване на Марчукова в Центъра за временно настаняване на бежанци в кв. "Бусманци" и на 1 март е била транспортирана в болницата на МВР. Също така заяви, че определението на градския съд е правилно и законосъобразно, като поиска от съда да не уважи молбата за промяна на мярката за неотклонение.

Докато се провеждаше заседанието, Марчукова припадна, като дошлите на място медицински лица заключиха, че показателите ѝ са в норма и може да продължи с участието си в процеса.

Адвокат Елена Фичерова заяви пред съда, че медицинското състояние на Марчукова не позволява тя да се укрие и да осуети процедурата по екстрадирането ѝ. Като отбеляза, че по делото има документи за заболяването ѝ, както и за планирана операция. Също така посочи, че има доказателства за това, че клиентката ѝ има осигурена квартира в София, както и че българска гражданка изразява готовност да осигури нейното финансово положение. Фичерова разказа, че когато е била задържана за 72 часа от прокуратурата е било постановено мярката ѝ да се изпълнява в медицински център, където Марчукова имала планирана операция за 21 март. По думите ѝ, незнайно по чие разпореждане, тя е прехвърлена в болницата на МВР, откъдето на 23 март е изписана и приведена в болницата към софийския затвор в разрез на прокурорското нареждане.

Другият адвокат Калин Стоянов коментира преместването на Марчукова от медицинския център, като заяви, че "незаконосъобразните действия на служителите на МВР застрашават живота и здравето на Галина" и добави, че "не Галина е тази, която не спазва и не зачита законите на България, а институциите".

Защитниците на Марчукова поискаха от съда по-лека мярка за клиентката си. "Искам да помоля за домашен арест в болницата, за да си направя операцията и да мога да се възстановя", каза пред съда тя.

Адвокат Фичерова коментира пред медиите, че е доволна от решението на съда и добави, че Марчукова е поискала международна закрила от България на основание това, че "има проблеми в държавата ѝ по произход", но Държавната агенция за бежанците все още не са се произнесли по искането на рускинята.